Kinderpsychiatrie kosteneffectief!

Bezuinigen op kinder- en jeugdpsychiatrie – demedicaliseren – is dom en duur. Op iedere 10 aangemelde ADHD klanten, zijn er ongeveer 5 die dreigen te blijven zitten of af te stromen naar Speciaal Onderwijs. Zittenblijven is niet alleen vervelend, maar ook duur: 6500,- aan directe kosten (De kosten van zittenblijven). Daar bovenop komen indirecte kosten door bijvoorbeeld: het klater op de arbeidsmarkt komen en dus minder belastingopbrengsten enz.

Van de 10 kinderen (=10×2000,-=20000) voorkom ik naar schatting bij 3 dat ze blijven zitten of afstromen (3×6500,-=19500). Daarmee is de behandeling van de overige 7 dus al bijna terugverdiend. En dan hebben we het alleen nog maar over directe kosten van zittenblijven! Dit lukt andere hulpverleners niet.

hsbacker

Deze site is een initiatief van: Hilmar Backer Rene Zijlstra Floor Wiedijk Renee Arnold

2 thoughts on “Kinderpsychiatrie kosteneffectief!

 • 10 december 2016 om 11:43
  Permalink

  Ik vind kosteneffectiviteit altijd een wat riskant argument. sommige van onze activiteiten zijn namelijk nooit kosteneffectief in de zin van economisch rendement. Het doel van de geneeskunde is zorg verlenen. Dat moet op efficiente en zorgvuldige wijze. Als dat economisch ook nog interessant is is mooi meegenomen, maar niet het hooofddoel.

  Beantwoorden
  • 11 december 2016 om 15:14
   Permalink

   Klopt, maar we moeten nu de taal spreken van de beleidsambtenaar. Die denkt in geld. En als we de niet-rendabele activiteiten (bv chronische opname) ook niet meer kunnen doen, zal de overheid minstens even grote kosten hebben (aan jeugdzorg plus).
   Bovendien is de overheid er van overtuigd dat het veel efficienter is om wijkteams preventie te laten doen, waardoor KJP niet of veel minder nodig is. Dat is het dogma van de demedicalisering. Wij zijn er tot nu toe niet in geslaagd om duidelijk te maken dat wij veel efficienter zijn. En dat zal ook moeilijk gaan vanwege dit dogma, en het feit dat jeugdzorg geen diagnoses wil stellen en het dus volkomen onmogelijk is hun activiteiten te vergelijken met de onze.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*