Privacy problemen in 2017 nog steeds niet opgelost

In 2017 zijn de problemen rond de privacy nog steeds niet opgelost. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens signaleert dit. Voorzitter Aleid Wolfsen:

De wetgever heeft verzuimd om gemeenten te voorzien van een wettelijk kader voor een integrale (domeinoverstijgende) uitvoering van taken. Maar naast deugdelijke wetgeving moeten gemeenten er zelf ook snel mee aan de slag. Behalve toezien op de naleving van regels denkt de Autoriteit graag mee over hoe gemeenten problemen vóór kunnen zijn. Privacy blijft probleem voor gemeente

De Autoriteit Persoonsgegevens stelt dus ook vast dat de transitie overhaast is geweest: het ontbreekt aan een wettelijk kader. Opvallend is echter het advies: stel in iedere gemeente een hooggekwalificeerde privacy functionaris aan. Dus 393 !

Het probleem van de privacy is echter inherent aan de bekostiging, die clientgebonden is. De gemeente wil dus per kind na kunnen gaan hoeveel er betaald moet worden en voor welke dienst. Een landelijk bekostigingssysteem zou al deze privacy problemen oplossen!

De privacy problemen zijn er op vele vlakken, en een oplossing is nog ver te zoeken. Opnieuw verwijst de regering naar de gemeente, en neemt niet de verantwoordelijkheid voor de ontstane misstanden. Gemeente schendt privacy nog steeds.

Gelukkig zijn er ook gemeenten die doorhebben waar hun schoen wringt. Een van de zogenaamde Outcome-metingen, het Tevredenheidsonderzoek dat aan alle jeugdigen thuisgestuurd wordt, is volgens 40% een schending van de privacy en wordt daarom niet uitgevoerd.

hsbacker

Deze site is een initiatief van: Hilmar Backer Rene Zijlstra Floor Wiedijk Renee Arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*