Pleegzorg Jeugdformaat ook ten onder aan aanbesteding #jeugdwet?

Dat pleegzorg niet nodig is volgens deze #jeugdwet, die immers wijkteams in staat acht alle problemen op te lossen en te ‘normaliseren’, wisten we al. Maar is dat een reden om het helemaal onmogelijk te maken?

“Jeugdhulpverleners lopen vanwege de marktwerking het risico om onder de vennootschapsbelasting te vallen.” Wat de gedachte kan zijn om marktwerking bij pleegzorg toe te passen is mij een raadsel, behalve dan dat de gehele gezondheidszorg en jeugdzorg kennelijk beter zou gaan werken. Althans volgens deze regering. En dat het ook daar niet werkt laat een recent rapport van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS). “Het zorgstelsel werkt niet en is zelfs schadelijk, is de conclusie van de gezaghebbende Raad voor de Volksgezondheid in een recent advies aan regering en parlement.” Deze overheid heeft geen enkele visie op zorg, constateert ook Follow The Money in een uitstekende economische analyse.

Maar ook de pleegzorg kan daar nu over meepraten. Maar naast de vennootschapsbelasting wordt nu ook het werven van pleegouders door de gemeenten tegengewerkt. Het aantal pleegouders dat zich jaarlijks aanmeldt daalt. Daarom startte men een actie ‘doneer je schoolhek’ op schoolpleinen om pleegouders te werven. Totdat de gemeente het verbood. Waarom? Pleegzorg is goedkoper dan residentiële zorg. Pleegzorg is dichterbij het familie-ideaal. Pleegzorg is transitie. Wat is het idee achter het tegenwerken van een actie om pleegouders te werven?

Juist: Aanbestedingsregels

Want het ‘werven van pleegouders’ is, in een periode dat de aanbestedingsprocedures lopen, niet iets dat gemeenten kunnen toestaan. Het zou maar oneerlijke concurrentie geven.

Ik laat het even tot me doordringen:

Oneerlijke concurrentie.

Met residentiële instellingen?

Met het centrum voor daklozen?

Wie het weet mag het zeggen. Onder de beste inzendingen wordt een dagje Efteling verloot. Voor het hele gezin.

Zie ook het blog van Bas Timman op www.jeugdformaat.nl

hsbacker

Deze site is een initiatief van: Hilmar Backer Rene Zijlstra Floor Wiedijk Renee Arnold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*